Földrajz. VIII. osztály

VIII. osztály

Silviu Neguț, Carmen Camelia-Rădulescu, Ionuț Popa

Preţ: 39 lei
Disponibilitate: Disponibilă
Manualul școlar a fost aprobat de Ministerul Educației Naționale prin ordinul de ministru nr. 5703/07.10.2020.

Manualul școlar a fost aprobat de Ministerul Educației Naționale prin ordinul de ministru nr. 5703/07.10.2020.

 

Elős


Egy olyan ország, ahol Európa leghosszabb kialudt vulkáni lánca és szurdokvölgye húzódik.
A világ első országa, mely benzint exportált és az első Európában, amely földgázzal kereskedett, ahol az első kereskedelmi olajkút szívta a fekete aranyat a föld mélyéből, az első, ahol gépesített olajkút és kőolaj-finomító működött.
A világ egyik legősibb civilizációjának emlékeit őrző ország, amely Kr.e. 5200-3200 évvel, vagyis a sumér és egyiptomi településeket bb száz évvel megelőzően már létező, és Európában egyedülálló kerámiaművességet teremtett.
A felsorolás hosszan folytatódhatna, hiszen Romániában fedezték fel Közép-Európa legrégibb barlangrajzait (32-35.000 évesek), itt került elő a mai ember egyik legrégebbi fosszíliája Európában (37.800 éves), itt él Európa legnagyobb denevér- és pelikán-kolóniája, itt találjuk kontinens legnagyobb területű épületét, mely egyben a világon valaha épített második legnagyobb épület is, az Egyesült Államokban található Pentagon után.
Néhányat biztosan ismersz ezek közül a „legek” közül, másokat talán épp ebbőla tankönyvből fogsz megismerni. Ebbőla földrajz tankönyvből azt is megtudhatod, hogy természeti környezeted milyen összetett, hány tényezőből épül fel varázslatos szövete (domborzat, éghajlat, vizek, növényzet, állatvilág, talaj), és mennyire összefügg a szintén megismerésre váró társadalmi-gazdasági sajátosságokkal (népesség, települések, mezőgazdaság, ipar, szállítás, kereskedelem, turizmus), mindezt át- és átszövik a különböző összefüggések, a lebilincselően összetett valóg megannyi felfedezésre váró érdekessége, a te országod, Románia.
A Kárpátok hófödte bérceitől a Duna-delta vízivilágáig, a Fekete-tenger forró homokjától nyirkos barlangok belsejéiglépésrőllépésre járhatod be az országod tájait. A vonzó ismeretszerzési tevékenységek elvezetnek az egyszerű képektőlaz összefüggések megértéséig, csiszolják megfigyelőképességedet, logikádat, és a természettudományos gondolkodás révén feltárják, mi is történik a téged kölvevő világban.
A folyton változó időrás, a globális felmelegedés, a Duna-delta területének növekedése, a szigetek félszigetekké válása, a tengeröblök elzáródása és feltöltődése, a lakosság elöregedése és térbeli mozgása, a régi ipartelepek bezárása és modern technológiák megjelenése, az autópálya-hálózat terjeszkedése, új természetvédelmi területek létrejötte mind-mind a te életedben és országodban lezajló események, melyek a közeljövőben befolyásolhatják az életed menetét, ezért hasznos megismerned őket.
Olvass hát, fedezd fel, figyeld meg, elemezd, alkalmazd és magyarázd, és főleg értsd meg mindazt, amit magad körüllátsz! Dolgozz együtt a társaiddal, a földrajztanároddal/tanárnőddel, vegyél részt a csoportmunkákban, tájékozódj különböző forrásokból, használd fel számítógépes ismereteidet és kreativitásod, szíts projekteket, bemutatókat, adatlapokat! Mérésszámolás, adatértelmezés, grafikonok és térképek várnak, kihívások, melyeket leküzdve egyre jobban megismered a lakóhelyedet, Romániát, a közép-európai államot, az Európai Unió- és NATO-tagállamot, a folyton változó, dinamikus, élettel teli, a Kárpátok, a Duna és a Fekete-tenger nyújtotta meghatározó jellemvonások országát.
Az előévekben Földünk minden kontinensét, azok országait tanulmányozhattad, idén itt az idő, hogy ezeket a tájakat összevesd a saját országod, szűkebb pátriád sajátosságaival, ér most elárulhatjuk, minden okod meglesz, hogy büszke légy rá. Fia pedig a saját országodat megérted és szereted, a földrajz is a barátod lesz! - és persze fordítva is.
A szerzők

Vă recomandăm şi