Stabilirea obiectivelor pentru noul an. Activitate la clasă

09 ianuarie 2024

 

Stabilirea obiectivelor este un proces important în atingerea succesului și îndeplinirii visurilor noastre, chiar și în sala de clasă̆. Când ne stabilim obiective clare și realizabile, ne construim un plan de acțiune și o direcție clară, care ne ajută să ne concentrăm eforturile și să ne îndreptăm spre ceea ce ne dorim să obținem (individual sau la nivel de clasă). Stabilirea obiectivelor este un obicei sănătos de care elevii dumneavoastră vor beneficia toată viața, dacă înțeleg importanța lui. În plus, atunci când ne atingem obiectivele, ne simțim mai împliniți și mai încrezători în capacitatea noastră de a ne atinge și alte obiective importante în viitor.

ACTIVITATE LA CLASĂ

În clasă, propuneți elevilor să vă stabiliți câteva obiective comune, pentru clasa dumneavoastră, apoi fiecare elev să scrie și câteva obiective personale pentru anul care tocmai a început.

Înainte de a începe, explicați-le cât de important este să știm direcția în care mergem (analogie cu sistemul gps al mașinilor), apoi nu uitați să le punctați câteva caracteristici esențiale în stabilirea obiectivelor, care este recomandat să fie:

- realiste (cei mici vor avea nevoie de ajutor);

- specifice (dacă este un obiectiv prea general, nu ne va fi clară direcția în care este nevoie să mergem);

- măsurabile (putem face un plan lunar, săptămânal și chiar pe zile pentru atingerea obiectului, iar apoi putem bifa și evalua progresul);

- în acord cu valorile noastre personale (să nu ne lăsăm influențați doar de ceea ce își doresc ceilalți colegi/ prieteni).

La finalul activității veți avea atât un set de obiective pentru clasă (plus acțiunile necesare pentru a le atinge), cât și câte un plan individual pentru fiecare elev. Îi puteți ruga să dezvolte acasă planul de acțiuni pentru obiectivele personale, ca exercițiu

Explicați-le că este important să nu lase entuziasmul să ghideze amploarea acțiunilor programate, căci perseverența și instalarea obiceiurilor mici este ceea ce duce la îndeplinirea obiectivelor. Vor fi și obstacole, uneori motivația va scădea, așa că este important să ia în calcul și aceste lucruri în planificarea acțiunilor.

Încurajați-vă elevii să împărtășească obiectivele lor cu prietenii și familia, astfel încât să le poată oferi sprijin și încurajare pe parcursul anului.

Nu subestimați importanța stabilirii obiectivelor la începutul anului și învățați-i și pe elevii dumneavoastră să dobândească acest obicei. Setați obiectivele și porniți cu încredere în noul an!

 

Urmăriți-ne pe Facebook și Linkedin.

Vă recomandăm şi