Olimpiada Națională de Geografie 2025
Duminică, 27 aprilie 2025, a avut loc festivitatea de premiere a elevilor participanți la Olimpiada Națională de Geografie.
![]() |
![]() |
Evenimentul a marcat încheierea unei săptămâni intense, 22–27 aprilie, în care elevii pasionați de geografie din întreaga țară și-au demonstrat cunoștințele, curiozitatea și spiritul de competiție în cadrul uneia dintre cele mai apreciate olimpiade școlare.
Cu această ocazie, am reușit să-i luăm un scurt interviu domnului profesor doctor Marius Țiu, care a fost alături de elevi pe parcursul întregii competiții.
Art Klett: Ce credeți că îi ajută cel mai mult pe elevii olimpici să atingă performanța? Dincolo de învățare, ce alte resurse sau factori considerați că fac diferența?
Prof. dr. Marius Țiu, C.N. Elena Ghiba-Birta, Arad: Determinarea este factorul primordial. Fie că vorbim de pasiunea pentru disciplina respectivă, fie de recompense promise (diplome, bani, avantaje etc.) sau motivarea creată de relația cu cadrul didactic. Uneori, și impulsul dat de familie poate conta mult. Al doilea factor major este dat de resursele utilizate, iar acestea sunt azi infinite, datorită internetului. De la mostre de subiecte date în anii anteriori la informații, aspecte grafice, imagini, filme, aplicații și explicații (și nu doar în limba română). Resursele tipărite sunt tot mai puțin utilizate, laptopul și telefonul oferind aproape totul, instant și complex.
Art Klett: Într-o perioadă în care se pune accent pe rezultate imediate, cum reușiți să mențineți interesul și motivația elevilor pentru pregătirea de olimpiadă, care presupune timp și dedicare?
Prof. dr. Marius Țiu, C.N. Elena Ghiba-Birta, Arad: Educația dată de familie este fundamentală, modelele din jur pe care și le aleg elevii, dar și modul inteligent în care profesorul știe să ceară gradual, etapizat și cu răbdare rezultate pe parcursul pregătirilor. Se poate folosi exemplul sportivilor, care ajung la performanțe doar după ani de muncă asiduă.
Art Klett: Cum ajută studiul geografiei la o înțelegere mai profundă a lumii, atât din perspectiva științelor sociale, cât și a celor ale naturii?
Prof. dr. Marius Țiu, C.N. Elena Ghiba-Birta, Arad: Geografia este o știință exhaustivă care explică zi de zi ceea ce se întâmplă în orizontul local sau oriunde pe Terra. De la hazarduri naturale la formarea minunilor naturale admirate ca turiști, de la legătura dintre funcționarea proceselor fizice (tectonice, climatice, hidrologice etc.) și modul în care activitățile umane depind de ele, până la impactul negativ al activităților umane (industrie, transporturi, urbanizare, turism etc.) asupra vieții cotidiene (poluare, războaie, prețul produselor, migrări etc.).
-
Ce poți face cu o carte în vacanță. Clasa a VI-a
citește mai mult -
Ce poți face cu o carte în vacanță. Clasa a V-a
citește mai mult -
Vacanță colorată. Clasa a III-a. Caiet de activități
citește mai mult -
Logo! A2 - Intensivtrainer
citește mai mult -
Logo! A2 - Unterrichtshandbuch
citește mai mult -
Logo! A2 - Übungsbuch mit Audios
citește mai mult -
Rettungsaktion für einen Igel - Lektüre mit digitalen Extras
citește mai mult -
Netzwerk neu B1.1, Kurs- und Übungsbuch mit Audios und Videos inklusive Lizenzschlüssel allango (24 Monate)
citește mai mult -
In conversation B2/C1 2ed , Student’s Book with audios including allango licence key (24 months)
citește mai mult -
Activities for a Greener Mindset - Book with photocopiable activities
citește mai mult