Copiii din toamna asta

24 iulie 2017

 

 

Nativi digitali

În toamnă va intra la gimnaziu o nouă generație de copii nativ-digitali, pentru care tehnologia reprezintă a doua natură și despre care se spune, mai în glumă, mai în serios, că au învățat să dea click înainte de a învăța să-și lege șireturile. Ei sunt, totodată, prima generație de elevi care a studiat în ciclul primar și după manuale digitale. Mă întreb deci, ca în fiecare toamnă, cum vor fi copiii de anul acesta și caut răspunsuri în cărți.

Aflu, de exemplu, din Nativi digitali/Pregătiți-vă, o carte scrisă de Delia Dumitrescu, că nativii digitali îi întrec pe adulți în cursa tehnologică. De asemenea, că sunt definiți în cel mai înalt grad de conectivitate, fiind fundamental orientați spre colaborare și împărtășirea cu ceilalți a informației, că gândesc altfel, raționând cu întreg creierul, nu doar cu o emisferă, practicând o gândire holistică, că sunt flexibili și convinși că au puterea de a schimba articulațiile lumii, în orice moment. Consideră sistemul școlar demodat și vin la școală mai degrabă pentru prietenii lor și pentru că înțeleg importanța diplomelor. Mulți spun că pot fi atenți doar la subiecte care le plac și că nu mai citesc decât manuale.

Tot de aici aflu că eu, adică un non-nativ digital, va trebui să dobândesc cea mai importantă competență a secolului al XXI-lea: dezvățarea. Să adopt schimbarea, chiar dacă este, de multe ori, inconfortabilă. Și mă întreb, așadar, dacă sunt pregătit pentru întâlnirea din toamnă, dacă voi ști să fac cele mai bune alegeri pentru elevii mei, dacă vom reuși să ne schimbăm reciproc, cu acel câștig de ambele părți care definește educația autentică.

Sorin D.R. Mateescu

Vă recomandăm şi