Examenele Cambridge English Qualifications - Pre A1 Starters

Monica Udrea-Liuță
07 octombrie 2021

Cunoscute în toată lumea și utilizate la scară largă, examenele Cambridge sunt mai mult decât instrumente de măsurare a cunoștințelor de limba engleză: sunt adevărate oportunități de dezvoltare pentru elevii de toate vârstele. Complexitatea probelor acoperă toate abilitățile necesare nu doar învățării, dar și utilizării limbii engleze în viața reală, iar obiectivul final de a primi certificarea, oferă o motivație puternică tuturor celor implicați.

 

Cambridge Young Learners – Pre A1 Starters, A1 Movers, A2 Flyers

 

Structurate pe 3 niveluri, examenele Cambridge English Qualifications - Young Learners sunt concepute pentru copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Deși unii s-ar întreba ce scop au aceste certificări de la vârste atât de fragede, avantajele sunt foarte mari pentru cei mici:

 

  • Vor avea un obiectiv clar și palpabil în învățarea limbii engleze, care este o activitate destul de abstractă pentru ei: certificatul Cambridge (cu un maxim de 5 scuturi ca punctaj pentru fiecare probă);

 

  • Vor dobândi exercițiu în lucrul după o structură formală;

 

  • Vor învăța să înțeleagă și să rezolve sarcini de diferite tipuri;

 

  • Vor fi expuși la ce înseamnă pregătirea unui examen, dar fără miză prea mare, ajutându-i să se obișnuiască să performeze în condiții de examen;

 

  • Vor învăța să-și gestioneze emoțiile atunci când trebuie să interacționeze cu persoane străine în context oficial;

 

  • Vor putea utiliza certificatul obținut (A1 Movers sau A2 Flyers) pentru admiterea în clasa a V-a la clasele cu program intensiv.  

 

 

 

Cambridge English Qualification Pre A1 Starters

 

Primul din lista examenelor Cambridge, examenul Pre A1 Starters se adresează copiilor începând cu vârsta de 6 ani, dar care știu deja să scrie și să citească. Examenul durează 43-45 de minute în total și conține 3 probe:

 

1. Citire și scriere (Reading and writing) – 20 de minute – 5 părți – 25 de întrebări

 

Fiecare dintre cele 5 părți începe cu câte unul sau două exemple, iar pentru fiecare parte copiii trebuie să își scrie răspunsurile corect ortografic. Fiecare parte conține câte cinci întrebări.

 

Partea 1 conține cinci imagini de obiecte, iar sub fiecare imagine este câte o propoziție care începe cu ”This is a ...” sau ”These are ...”. Dacă propoziția este corectă, copiii vor bifa în căsuța de lângă imagine, iar dacă nu este corectă, vor pune un x în căsuță. Aici copiii vor exersa cititul unor propoziții scurte și recunoașterea unor cuvinte.

 

Partea a 2-a conține o imagine mare și câteva propoziții despre aceasta. Dacă propoziția este corectă, copiii vor scrie YES în dreptul acesteia, iar dacă nu este corectă, vor scrie NO. Aici copiii vor exersa cititul de propoziții despre o imagine și scrierea răspunsurilor scurte, de un cuvânt.

 

Partea a 3-a conține cinci imagini de obiecte, iar copiii trebuie să găsească denumirea potrivită în engleză pentru fiecare dintre acestea. După fiecare imagine sunt atâtea liniuțe (- - -) câte litere are cuvântul, plus câteva litere amestecate, pe care copiii vor trebui să le ordoneze astfel încât să reiasă cuvântul corect. Aici copiii vor exersa scrierea pe litere a unor cuvinte.

 

Partea a 4-a conține un text care are câteva cuvinte lipsă. Sub text este o casetă cu imagini și câteva cuvinte, din care copiii vor alege cuvintele potrivite pentru a completa textul. Aici copiii vor exersa citirea unui text și completarea unor cuvinte lipsă (substantive).

 

Partea a 5-a conține trei imagini care împreună spun o poveste. Fiecare imagine are câte două întrebări, iar copiii vor completa răspunsurile găsite în imagini. Vor scrie câte un singur cuvânt pentru fiecare răspuns.

 

2. Ascultare (Listening) – 20 de minute – 4 părți – 20 de întrebări

 

Fiecare din cele 4 părți va începe cu câte un exemplu, iar fiecare înregistrare va fi repetată.

 

Partea 1 conține o fotografie mare care înfățișează oameni făcând diverse activități. Copiii trebuie să asculte cu atenție o conversație între un adult și un copil, apoi să traseze câte o linie de la fiecare nume, la persoana descrisă din imagine. Aici copiii vor exersa ascultarea pentru a identifica nume și descrieri. Această parte conține 5 întrebări.

 

Partea a 2-a conține o scurtă conversație dintre un copil și un adult, apoi 5 întrebări. Copiii vor asculta conversația și după fiecare întrebare vor scrie răspunsurile corecte (un nume sau un număr). Aici copiii vor exersa ascultarea pentru a identifica numerele și pronunția pe litere.

 

Partea a 3-a conține 5 conversații scurte între diverse perechi de oameni. Pentru fiecare conversație este câte o întrebare și trei fotografii, iar copiii trebuie să asculte cu atențiefiecare conversație, iar apoi să aleagă răspunsul corect (A, B sau C). Aici copiii vor exersa ascultarea pentru a identifica anumite informații exacte.

 

Partea a 4-a conține o imagine mare care are șapte exemple ale aceluiași obiect (ex: șapte cărți sau șapte mingi). Copiii trebuie să asculte cu atenție o conversație între un adult și un copil, apoi să coloreze fiecare obiect folosind culoarea specificată în conversație. Și această parte conține tot 5 întrebări, iar copiii vor exersa ascultarea pentru a identifica prepoziții, culori și diverse cuvinte.

 

3. Vorbire (Speaking) – 3-5 minute – 4 părți

 

Fiecare copil va da testul singur cu examinatorul în sala de examinare, însă cineva cunoscut (de exemplu profesorul copilului) îl va prezenta examinatorului și îi va explica în limba maternă ce va avea de făcut.

 

Partea 1 – examinatorul va saluta copilul și îl va întreba cum îl cheamă, apoi îl va ruga să arate cu degetul către anumite lucruri dintr-o imagine mare. Apoi examinatorul îi va arăta câteva imagini mai mici cu diverse obiecte, va numi obiectele și va cere copilului să i le arate cu degetul. Mai apoi examinatorul va spune copilului să așeze imaginile mici cu obiecte, undeva anume pe imaginea mare (de exemplu: ”Put the shell under the table.”). În această parte copilul va exersa înțelegerea și respectarea unor instrucțiuni.

 

Partea a 2-a  - examinatorul pune copilului câteva întrebări despre imaginea mare prezentată în partea 1 (de exemplu: ”What is this?”, ”What colour is it?”) și câteva întrebări despre câteva obiecte din imaginea mare, de felul ”Tell me about ...”.

 

Partea a 3-a – examinatorul pune copilului câteva întrebări despre obiectele din imaginile mici prezentate în partea a 2-a (de exemplu: ”What is this?”, ”Have you got a ...?”).

 

Partea a 4-a examinatorul întreabăcopilul câteva întrebări despre el (de exemplu: vârsta, familia, prietenii).

 

Materiale oficiale Cambridge English pentru pregătirea examenului Cambridge Pre A1 Starters

 

Pregătirea pentru examenul Pre A1 Starters poate dura între unu și doi ani de studiu, în funcție de frecvența cu care se desfășoară cursurile. În această direcție, materialele de pregătire pot fi împărțite în următoarele categorii:

 

1. Manuale Cambridge special concepute pe structura examenului.

 

Manualele de acest fel sunt folosite de obicei împreună cu un profesor, la clasă, în grupe mai mici sau individual, pe parcursul a minim unui an de studiu. În cazul Kid’s Box, se poate începe cu Level 1 și apoi se poate continua cu Level 2 dacă vârsta copiilor este mai mică, sau se poate începe chiar cu Level 2 dacă aceștia au dobândit deja câteva cunoștințe de limba engleză.

 

Fiecare nivel are câteva componente, enumerate mai jos după liniuță. Pentru detalii, dați click pe numele componentelor (ex:  Pupil’s Book) din lista de mai jos:

 

Kid’s Box Level 1  – Pupil’s Book, Activity Book with online resources

                     – Audio CD, Teacher’s Book

 

Kid’s Box Level 2  – Pupil’s Book, Activity Book with online resources

                     – Audio CD, Teacher’s Book

 

Power Up Level 1Pupil’s Book, Activity Book with online resources

     – Audio CD, Flashcards, Teacher’s Book

 

Super Starters - Pupil’s Book, Activity Book, Audio CD, Teacher’s Book

 

Următorul titlu poate fi folosit atât împreună cu un profesor, cât și împreună cu un părinte. Pachetul conține Student’s Book, cu un cod online pentru accesarea părții audio și a unor exerciții suplimentare, plus Home Fun Booklet 2 - un caiet cu activități suplimentare, altele decât cele din online.

 

Fun for Starters Student’s Book with Online Activities, audio and Home Fun Booklet 2

 

2. Culegeri de activități pentru pregătirea examenului

 

Aceste culegeri de activități pentru pregătirea examenului Cambridge Pre A1 Starters conțin activități, cântece și exerciții pe formatul examenului.

 

Storyfun 1 - Student’s Book with Online Activities, audio and Home Fun Booklet 2

 

Storyfun 2 - Student’s Book with Online Activities, audio and Home Fun Booklet 2

 

Fun Skills 1 Student’s Book with Home Booklet with audio download

 

Fun Skills 2 Student’s Book with Home Booklet with audio download

 

Pre A1 Starters Mini Trainer Two practice tests without answers with audio download

 

3. Teste originale Cambridge

 

Fiecare volum de teste are câte trei componente: Student’s Book cu câte 3 teste originale (exact așa cum se dau la examen), Answer Booklet cu răspunsurile testelor și Audio CD cu partea audio.

 

Pre A1 Starters 3 – Authentic Examination Papers

 

Pre A1 Starters 2 – Authentic Examination Papers

 

Pre A1 Starters 1 – Authentic Examination Papers

 

 

 

Pentru a accesa resursele oficiale puse la dispoziție gratuit de către Cambridge English Qualifications, dați click pe fotografia de mai jos, care este o hartă a resurselor disponibile.  

 

 

 

Vă recomandăm şi