GEOGRAFIA ÎN VIAȚA MEA, Indicele de confort termic

05 iulie 2018

 

 

În ultimii ani, în buletinele meteorologice de la televizor se amintește de așa-numitul Indice de Confort Termic sau Indice Temperatură-Umezeală, un indicator care determină felul în care valorile mari ale temperaturii și ale umezelii aerului sunt resimțite/suportate de organismul uman.

 

De exemplu, este bine să știi că umiditatea mare a aerului accentuează senzația termică: adică, dacă afară este cald și valoarea umezelii aerului este mare, organismul tău va resimți o temperatură mai mare decât cea reală. Dacă este frig și umiditate (sau bate vântul), atunci vei resimți o temperatură și mai mică decât cea reală. Există deja dispozitive (în special cele din categoria telefoanelor inteligente) care, pe lângă temperatura și umezeala aerului, îți oferă informații despre felul în care organismul tău resimte acești doi parametri meteorologici. De exemplu, informația poate arăta așa: humidity (umezeală): 80%; temperature (temperatură): –10 °C; feels like (corpul resimte o temperatură de): –19 °C.

 

Pragul critic (de la care organismul uman resimte disconfort) este de 80 de unități. Iată o formulă prin care poți calcula și tu acest Indice de Confort Termic (sau Indice Temperatură Umezeală, cum îi spun meteorologii), oriunde ai fi în Europa, dacă ai la îndemână un aparat care să îți ofere în timp real date legate de cei doi parametri:

 

ITU = 0,81 x T + 0,01 x U x (0,99 x T – 14,3) + 46,3

 

unde T este temperatura aerului (în grade Celsius) iar U este umiditatea relativă (în procente).

De exemplu, la o temperatură de 33 °C și o valoare a umezelii aerului de 80%, Indicele de Confort Termic sau Indicele Temperatură Umezeală (ITU) are o valoare de 87,79 unități. Cum astfel de valori sunt destul de frecvente vara, nu numai pe teritoriul României, este bine să știi care sunt cauzele disconfortului pe care îl resimți! Și, da: este important să iei în calcul, atunci când îți alegi hainele, de exemplu, datele pe care ți le oferă telefonul mobil.

 

 

Sursă: Concentrat de Geografie, clasa a VI-a, carte apărută la ART Educațional:

https://www.art-educational.ro/info/carte/concentrat-de-geografie-clasa-a-vi-a

Vă recomandăm şi