Latina – o nouă disciplină la clasa a VII-a

04 iulie 2019

Anul școlar care va începe în toamnă vine cu o noutate. Limba latină se va studia de acum în clasa a VII-a și nu în clasa a VIII-a. Și, în fapt, nu va fi chiar „limba latină” pe care o cunoaștem, pentru că noua disciplină va purta un alt nume și va avea un profil sensibil diferit de ceea ce a fost înainte. Disciplina se numește Elemente de limbă latină și de cultură romanică și pare să fie mult mai prietenoasă și mai atractivă pentru elevi. Iată câteva dintre noutățile noii programe:

 

  • „În ceea ce privește conținuturile gramaticale propriu-zise, utile în formarea și dezvoltarea competențelor, se recomandă restrângerea la noțiuni minimale, necesare înțelegerii unui enunț simplu.”
  • „Se recomandă tratarea intuitivă, prin descoperire, a noțiunilor de bază în gramatică.”
  • „Activităţile de învăţare şi textele-suport trebuie proiectate integrat.”
  • „Se va urmări crearea unei legături logice între termeni latinești, concepte greco-romane, fapte de cultură și civilizație antică, trăsături ale limbilor și societății moderne.”
  • „Corelarea elementelor cultural-civilizaționale antice cu cele ale lumii contemporane reprezintă un deziderat care trebuie urmărit în permanență.”
     

Puteți citi aici programa școlară, pentru a vedea noutățile.

 

Vă recomandăm şi