Manualul Elemente de limbă latină și de cultură romanică. Clasa a VII-a, Editura Art Klett, în viziunea referenților

22 iulie 2019

 

 

 

Prof. dr. habil. LIVIU FRANGA, decanul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București:

 

„Pentru întâia oară în spațiul școlar românesc al ultimei jumătăți de veac, nu avem de-a face cu un simplu manual, propriu-zis, de «limbă străină» – las la o parte faptul că latina nu este, pentru români în mod special, o limbă străină, precum cele moderne, contemporane și internaționale –, ci cu un manual inovator și transpunând efectiv intențiile în practică, între paginile căruia cultura și limba formează un singur corp, reflectându-se una într-alta și completându-se în profunzime.

*

Elementul esențial de originalitate în ceea ce privește conținutul manualului îl reprezintă structura lui, centrată în jurul ideii de călătorie inițiatică, la care elevul este invitat să participe, cu mintea, dar și cu sufletul său. O călătorie «turistică, istorică și culturală» (p. 4), dar nu în mod tradițional, dinspre trecutul antic al romanității către prezentul lumii contemporane, ci exact invers, fapt care face efectiv palpitantă această inedită călătorie imaginară.

*

Aspectul grafic, exterior și interior, al manualului constituie, la rândul lui, un element de puternică atractivitate, aș spune chiar una în sine. Însoțit permanent de imagini – ilustrații și fotografii reproduse, desene, cu o grafică foarte variată, de alură dinamică, în manieră electronică –, manualul atrage cuceritor. Este, el în sine, un album viu colorat și fundamental nerepetitiv. Fiecare pagină adaugă câte ceva nou, inedit, atrăgător și permanent variat, ceva care nu numai că nu plictisește și nu satură ochiul, ba chiar îl face mereu mai curios, mai doritor să vadă ce se ascunde la pagina următoare, și de acolo mai departe, până la ultima.

*

Latina pornește cu dreptul – dextro pede, cum spuneau înșiși vorbitorii ei – noul ei drum în școala românească gimnazială de azi.”

 

 

Prof. grad I CARMEN STOICA, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Buzău:

 

„Povestea întoarcerii către începuturi este trăită de trei copii, Luca, Iulia și Doris care, într-o excursie la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, descoperă o inscripție scrisă în limba latină din care lipseau câteva litere. Curioși să afle despre ce este vorba în acea inscripție, își încep călătoria.

 

Și cum vacanța de vară se apropia, cei trei decid că prima lor oprire trebuie să fie la Roma. Aici, copiii descoperă lucruri noi despre cele șapte coline pe care este amplasat orașul, precum și legenda care stă la baza întemeierii lui. Vizitează Forul Roman, Colosseum, Forul lui Traian, Circus Maximus, apoi merg pe Via Appia până la Pompei. Călătoria celor trei va continua în Grecia. Cu fiecare pas din prezent se întorc spre trecut, iar pe drumul de întoarcere găsesc elemente ale trecutului prezente chiar și pe monedele de EURO rămase prin buzunare. Ajunși acasă, se vor întoarce la Sarmizegetusa și vor descifra inscripția găsită la începutul călătoriei lor.

*

Și dacă, după cum toată lumea știe, gramatica latină nu este una dintre cele mai ușoare, acest remarcabil manual a rezolvat și această problemă. Gramatica este prezentată firesc, ca parte integrată în contextul lecției, în permanentă corelație cu limba română și cu celelalte limbi europene, astfel încât elevii nu vor învăța numai latinește, ci și numeroase cuvinte din celelalte limbi romanice.

*

Consider că apariția acestui manual aduce un mare serviciu studiului limbii latine. Maniera modernă, atractivă, bogată în informații, incitantă, contribuie mult la dezvoltarea culturii generale a elevilor și la atragerea lor către studiul mai aprofundat al Antichității. Lumea romană și greacă din acest manual nu mai este «moartă», este cât se poate de prezentă în lumea în care trăim, este prezentă în limba pe care o vorbim, în multe din obiceiurile pe care le avem. Sunt elemente care ne leagă și, prin cunoașterea lor, elevii vor ajunge la rădăcinile culturii europene, precum și la valorile perene, specifice Europei și, în fond, întregii lumi.”

Vă recomandăm şi