Set de recomandări emise de Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF și Crucea Roșie, în contextul coronavirus

12 martie 2020

Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF și Crucea Roșie au emis un set de recomandări comune pentru protecția copiilor și pentru siguranța activităților școlare, în contextul coronavirus.????

 

 

Redăm informațiile, începând cu seria de întrebări și răspunsuri pentru a-i ajuta pe copii și tineri să se informeze în privința noului coronavirus:

 

“Noul coronavirus: întrebări și răspunsuri pentru copii și tineri.

 

  • Ce este noul coronavirus?

Este un virus respirator care nu a fost depistat anterior la om. Primul caz de virus a fost identificat în Wuhan, China.

 

  • Cum se răspândește virusul?

Coronavirusurile umane se răspândesc prin picături - tuse și strănut - și contact personal neprotejat cu o persoană infectată - atingere, strângere de mână etc.

 

  • Care sunt simptomele noului coronavirus?

Semnele comune ale infecției cu noul coronavirus sunt: febră, tuse și dificultăți de respirație. În cazuri grave, infecția poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și chiar moarte. Mai multe informații despre simptomele noului coronavirus puteți afla sunând la numărul gratuit 0800800358.

 

  • Cum mă pot proteja?

Spalându-vă pe mâini cu săpun, după ce intrați în casă, spațiul de lucru, înainte și după masă, după ce ați folosit toaleta și după ce ai folosit obiecte de uz comun pe care le pot atinge mai multe persoane: clanța ușii, bara de susținere din autobuz etc. Este recomandat să se evite contactul apropiat cu oricine prezintă simptome de răceală sau infecție respiratorie. Dacă apar simptome precum tusea, febra sau dificultăți în respirație, este recomandat să solicitați consult medical urgent.

 

  • Cum îi pot proteja pe ceilalți?

Măsuri de precauție care ajută la protejarea celor din jur sunt: acoperiți gura și nasul cu șervețel de unică folosință atunci când tușiți sau strănutați și aruncați-l după aceea. Dacă nu aveți un șervețel la îndemână, tușiți sau strănutați în pliul (îndoitura) cotului. Spalați-vă pe mâini cu săpun după ce tușiți sau strănutați. Evitați contactul apropiat cu alte persoane când tușiți sau aveți febră.

Vă recomandăm şi