Ziua internațională a cărții pentru copii

02 aprilie 2018
Ziua internațională a cărții pentru copii

Încă din 1967, 2 aprilie, ziua de naștere a lui Hans Christian Andersen, a fost declarată Ziua internațională a cărții pentru copii, ocazie perfectă pentru a încuraja și promova lectura în rândul copiilor. Cititul este cea mai rapidă cale de a sprijini dezvoltarea intelectuală a celor mici, iar în decursul anilor cărțile pentru copii au devenit adevărate opere de artă, apreciate și îndrăgite de întreaga lume, indiferent de vârstă.

 

 

Poveștile și basmele lui Hans Christian Andersen ne-au ghidat primii pași în lumea fantastică a literaturii și foarte puțini sunt cei care nu pot enumera măcar câteva dintre acestea. Mica sirenă, Hainele împăratului, Rățușca cea urâtă, Prințesa și bobul de mazăre, Fetița cu chibrituri și Degețica sunt doar o mică parte dintre cele mai cunoscute opere ale celebrului scriitor danez.

 

7 lucruri mai puțin cunoscute despre Hans Christian Andersen

Dacă opera sa literară este cunoscută în toată lumea, haideți să aflăm și câteva lucruri mai puțin cunoscute despre Hans Christian Andersen:

 

1. Hans Christian Andersen nu a cunoscut aprecierea publicului imediat ce operele sale au văzut lumina tiparului (a scris și publicat în jurul vârstei de 30 de ani și abia 10 ani mai târziu a început să aibă succes în rândul părinților și al copiilor), însă a fost primul scriitor danez care a cunoscut succesul în timpul vieții.

 

2. Andersen s-a născut dislexic și, deși a învățat să citească, niciodată nu a reușit să scrie corect, manuscrisele sale fiind pline de greșeli de ortografie. Drept urmare, stilul său a fost mereu apropiat de stilul vorbit și asta îl face în continuare autentic. Editorii săi au corectat greșelile de ortografie, însă niciodată nu i-au modificat stilul.

 

3. Tatăl său a fost cel care l-a introdus în fabuloasa lume a literaturii, iar prima carte din care acesta i-a citit a fost 1001 de nopți.

 

4. La începuturi, Andersen nu a fost deloc mulțumit de poveștile sale și chiar s-a gândit serios la a renunța să le mai scrie. Mai apoi a avut convingerea că basmele vor deveni un fel de ”poezie universală” și a continuat să le scrie, în același stil.

 

5. Poeziile și basmele sale au fost traduse în peste 150 de limbi, fiind baza de inspirație pentru filme, piese de teatru, animații și spectacole de balet.

 

6. Contrar celebrelor animații Disney și Pixar, poveștile lui Andersen arareori aveau final fericit. În versiunea originală și mult mai macabră, Mica sirenă se sinucide, Fetița cu chibrituri moare înghețată iar Soldățelul de plumb se topește. Nu sunt neapărat genul de scene pe care vrem să le zugrăvim în imaginația tânără a copiilor, nu-i așa?

 

7. Andersen nu era considerat a fi un bărbat chipeș, ba din contră, ar spune unii. Tocmai de aceea s-a vorbit în decursul anilor despre Rățușca cea urâtă ca fiind profund autobiografică.

 

Cel mic este mare într-o carte

În fiecare an, Ziua internațională a cărții pentru copii este sponsorizată de o țară, care alege tema, ilustrația și mesajul transmis către copii în anul respectiv. În 2018 această țară este Letonia, iar mesajul adresat copiilor este ”Cel mic este mare într-o carte”, ceea ce transmite forța magică pe care o are cartea asupra copiilor.

Dăruiește o carte de Ziua internațională a cărții pentru copii

De Ziua internațională a cărții pentru copii sărbătorește alături de cei mici și transmite-le dragostea de lectură, în orice formă. Ajută-i să descopere bucuria cărților fie dăruindu-le o carte, fie citindu-le dacă sunt prea mici să citească singuri. Pentru că u există copii cărora să nu le placă să citească, ci copii care n-au descoperit încă plăcerea cititului. 

 

 

Vă recomandăm şi